sobota, 6 lutego 2016

W SIECI - nowa piramida żywienia

3 komentarze
Nadeszła rewolucja w świecie odżywiania - Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) postanowiła zmienić panujący od 7 lat układ piramidy zdrowego odżywiania. Dodatkowo, poza samymi zaleceniami dotyczącymi odpowiednio skomponowanej diety, pierwszy raz pojawił się w niej nacisk na sport, zajmujący miejsce na piedestale! Do najbardziej zalecanych aktywności ruchowych należą bieganie, pływanie, jazda na rowerze, a nawet wybieranie schodów zamiast windy, czy długie spacery. Ważne, by wysiłek fizyczny był regularny i trwał od 30-45 minut każdego dnia. Wraz z nim nadszedł czas na ograniczenie cukru, tłuszczów i soli, by w ich miejsce wprowadzić do jadłospisu owoce, warzywa i zboża - produkty o największej zawartości witamin oraz cennego błonnika. Chcesz wiedzieć więcej? Zapoznaj się z nowymi zasadami prawidłowego żywienia.
Zdjęcie: Instytut Żywności i Żywienia
O czym jeszcze informuje nas nowa piramida żywności? Należy pamiętać o dobrym nawadnianiu się (minimum 1,5 litra wody dziennie), które usprawnia pracę przewodu pokarmowego i poprawia koncentrację oraz postawić na zioła i napoje niesłodzone. W piramidzie nie zabrakło również wzmianki na temat soli - lepiej ograniczyć jej spożywanie, zastępując ją alternatywą w postaci naturalnych przypraw ziołowych. Poniżej opiszę poszczególne miejsca piramidy.
Owoce i warzywa
Owoce i warzywa tym razem zajęły pierwsze miejsce w piramidzie, zaraz po aktywności fizycznej. Tym samym wyprzedziły węglowodany (czyli różnego rodzaju zboża), wcześniej stanowiące jej podstawę. Wszystko za sprawą zawartego w nich błonnika, uznanego za czołowy składnik pokarmowy, bez którego zdrowy jadłospis nie ma racji bytu. Dodatkowo, owoce i warzywa dostarczają nam witamin oraz cennych minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Według najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia należy sięgać po nie jak najczęściej, uzupełniając dzienne zapotrzebowanie np. poprzez picie świeżo wyciskanych soków lub koktajli. Najnowsze badania potwierdzają bowiem, że to dzięki nim zapobiegamy chorobom sercowo-naczyniowym i nowotworom, co znacznie wydłuża ludzkie życie. 
Produkty zbożowe 
Pośród węglowowanych zepchniętych na kolejne miejsce w piramidzie, szczególnie wyróżnione zostały kasze i produkty pełnoziarniste. To właśnie one powinny często królować na naszych talerzach w towarzystwie innych zdrowych przysmaków. Nie chodzi jednak o to, by śniadanie składało się z tradycyjnej kanapki - lepiej na pierwszy posiłek zjeść owsiankę, musli, jaglankę, czy budyń z kaszy gryczanej. Bowiem to właśnie te składniki dostarczają nam witamin z grupy B i energii na dłużej, nie obciążając układu trawiennego. Badania naukowe potwierdzają również korzystny wpływ kasz i zbóż (tych przetworzonych w niewielkim stopniu) na układ nerwowy - pomagają łagodzić napięcie i stres. 
Nabiał
W ostatnich latach pojawiło się wielu przeciwników spożywania nabiału, wzrosła również świadomość szkodliwości laktozy, będącej częstą przyczyną alergii i problemów z trawieniem. Składniki pochodzenia zwierzęcego nie znikają jednak z piramidy zdrowego żywienia - stanowią bowiem dobre źródło wapnia i białka oraz wzmacniają organizm. W tym roku swoją uwagę kierujemy szczególnie na mleczne produkty fermentowane, jak jogurty, kefiry i zsiadłe mleko. Są one bogatym źródłem żywych kultur bakterii wspomagających pracę układu pokarmowego. Nabiał wspomaga również redukcję tkanki tłuszczowej, nie tyczy się to jednak twardych serów i produktów wysoko przetworzonych. 
Mięso i jaja
W nowej piramidzie mięso znalazło się poza kluczowym podium - według najnowszych, zdrowych zaleceń nie powinno ono stanowić podstawy diety, a być dodatkiem do warzyw (w tym bogatych w białko roślin strączkowych) i zbóż. Specjaliści zgodnie twierdzą, że w mięsnym jadłospisie powinny królować ryby i jaja, a konsumentom radzą ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa oraz wysoko przetworzonych wędlin. Oczywiście, wszystko należy spożywać z umiarem, bo tylko 3-4 razy tygodniowo, a nie jako dodatek do większości posiłków każdego dnia.
Tłuszcze 
fot. Fotolia
To fakt, tłuszcze są niezbędnym składnikiem zdrowej diety, jednak powinniśmy znacznie je ograniczyć. Na szczycie nowej piramidy miejsce zajmują oleje roślinne, nasiona i orzechy, wypierając tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Nie znaczy to jednak, że należy wplatać je do wszystkich dań. Popularne oliwy smakowe stosowane w dużych ilościach nawet z sałatki uczynią bombę kaloryczną, która zamiast odchudzić i przynieść cenne korzyści, w pierwszej kolejności przyczyni się do nadwagi. Należy uważać również na słodkie połączenie tłuszczu z cukrem, które dla ciała stanowi najbardziej ciężkostrawną mieszankę. Oleje roślinne zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe (należy do nich kwas omega-3) oraz witaminy A, D, E i K, wprowadź je więc do swojego menu, nie zapominając o korzystaniu z nich z rozwagą.
Źródło: www.elle.pl

3 komentarze

  1. Cześć, nową Piramidę stworzył i ogłosił w Polsce Instytut Żywności i Żywienia - nie WHO:) Polska wzoruje się w zaleceniach żywieniowych i rekomendacjach WHO oraz dobrych praktykach krajów skandynawskich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, chyba nie do końca IŻŻ. W internecie znalazłam, że to "Dietetyk z Uniwersytetu Harvarda, Prof. Walter Willett w oparciu o swoje badania oraz założenia diety śródziemnomorskiej, stworzył nową piramidę żywieniową, która bezdyskusyjnie została przyjęta przez specjalistów z całego świata."

      Usuń
  2. fajnie że pojawiła się aktywność fizyczna to bardzo ważne aby o tym nie zapominać , gdyż ruchu mamy za mało i to ci duzi i ci mali . pozdrawiam Iza z NaStylowo

    OdpowiedzUsuń

.
=async defer src="//assets.pinterest.com/js/pinit.js"/script>