wtorek, 15 maja 2018

W tych krajach możesz żyć, długo, zdrowo i szczęśliwie

2 komentarze
Nie jest tajemnicą, że mieszkańcy niektórych krajów na całym świecie żyją dłużej, ciesząc się doskonałym zdrowiem. Istnieje pięć kultur na całym świecie z najwyższym odsetkiem stulatków. Przez lata uważano, że mieszkańcy tzw. "blue zones", czyli Grecji, Włoch, Japonii, Kostaryki i USA muszą być wyposażeni w jakieś szczególne geny, które chronią ich przed problemami zdrowotnymi. Postanowiono, zbadać ludzi żyjących na Okinawie. Bo tam, starzejący się ludzie nie przybierają na wadze i są wyjątkowo zdrowi. Już od dawna notuje się tam o 80% mniej zachorowań na serce i o 50% mniej na raka niż w innych krajach.
Badania na japońskiej wyspie trwały ponad 25 lat. Prowadziło je trzech uczonych, prof. Makoto Suzuki, Bradley J. Willcox i Craig Willcox, którzy analizowali zarówno geny najstarszych mieszkańców, jak i styl ich życia oraz dietę. Nie znaleziono żadnego nietypowego genu u tych stulatków z Okinawy. Nie stwierdzono również istnienia jakiegokolwiek niezwykłego składnika mikroklimatu tej wyspy.
Eliksirem młodości okazała się jedynie dieta, której podstawę stanowią soja, ryż pełnoziarnisty, słodkie ziemniaki, warzywa i owoce. Nie ma w niej mleka ani serów, ale mieszkańcom Okinawy nie brakuje wapnia. Znajdują go bowiem w soi, algach, rybach i niektórych warzywach. największym atutem jedzenia mieszkańców japońskiej wyspy jest różnorodność i lokalność. Ludzie ci wykorzystują ok. 200 produktów, z czego 35 jedzą regularnie, a 18 niemal każdego dnia. I, co ważne, nigdy się nie przejadają. Jedzą do chwili, aż poczują lekkie nasycenie. Jeśli po 20 minutach wciąż czują się głodni, zjadają jeszcze odrobinę więcej. Dzięki temu dostarczają organizmowi około 1500-1900 kcal dziennie, czyli 500 kalorii mniej niż większość mieszkańców Japonii.
CIEKAWOSTKA:
Czy niskokaloryczna dieta rzeczywiście decyduje o zdrowiu i długości życia? Naukowcy sprawdzili to na myszach - zaczęto podawać im niskokaloryczne pokarmy. Gryzonie, które dostawały 30% mniej kalorii niż dotychczas, żyły o ponad pół roku dłużej niż te, które mogły najeść się do syta. Różnica długości życia była znaczna, bo myszy żyją średnio dwa lata. 
Podsumowując, fundamentem zdrowej diety są minimalnie przetworzone pokarmy roślinne. Czyli, przeciwieństwo naszej współczesnej diety, która jest zniekształcona i daleka od tego, co naturalne... Niebezpieczeństwo wynikające z naszej diety, zwłaszcza zamiłowanie do przetworzonej żywności, to przede wszystkim wzrost zachorowań na raka, cukrzycę, otyłość, choroby serca. Oczywiście, nie musimy przeprowadzać się do Japonii czy do Gracji, aby żyć zdrowo i szczęśliwie. Bo przecież w każdej kuchni znajdziemy takie składniki jak produkty pełnoziarniste, warzywa czy ryby.

2 komentarze

  1. Och Sardynia :D tak bardzo bym się chciała tam pewnego razu przeprowadzić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego do Sardynii?

      Dziękuję za Twój komentarz :)

      Usuń

.
=async defer src="//assets.pinterest.com/js/pinit.js"/script>