niedziela, 10 września 2017

Prawdopodobnie najlepsze przepisy na nutellę ze śliwek

4 komentarze
Nutella ze śliwek przygotowywana na bazie śliwek węgierek, renklod lub ulęgałek smakuje znakomicie w towarzystwie cynamonu. Ciekawą kompozycję tworzy też z roztopioną czekoladą gorzką, mleczną lub deserową. Jeżeli nie posiadacie tabliczki czekolady, wystarczy dosypać kakao i ulubione przyprawy, a uzyskacie również smaczny deser lub sos np. do knedli. 
Koniecznie sprawdźcie zaproponowane poniżej przepisy na doskonałą nutellę ze śliwek! I dajcie znać, jak Wam wyszła :)

Nutella ze śliwek z czekoladą

  • 500 g śliwek
  • ¾ szklanki cukru
  • tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta cynamonu
Śliwki dokładnie myjemy i kroimy w pół. Wyciągamy pestki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 150 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę. Wyciągamy z piekarnika i przekładamy do blendera. Miksujemy na gładką masę. Rozpuszczamy czekoladę razem z cukrem i kakao w kąpieli wodnej. Dolewamy do powideł śliwkowych i doprawiamy cynamonem. Tak przyrządzona nutella ze śliwek może być wykorzystana jako baza do przygotowania piernika z czekoladą.

Nutella ze śliwek węgierek

  • ok.15 suszonych śliwek
  • 40 ml rumu
  • 50 ml wody
  • 1,5 kilo śliwek węgierek
  • tabliczka czekolady deserowej
  • szklanka cukru
Dokładnie myjemy śliwki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do garnka wypełnionego niewielką ilością wody. Gotujemy je na małym ogniu przez 30 minut do momentu, aż utworzy się gęsty sos. Dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, aby masa się nie przypaliła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dolewamy do masy razem z cukrem. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Tak przygotowana nutella ze śliwek smakuje doskonale na kromce chleba.

Nutella ze śliwek i kakao

  • kilogram śliwek
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki kakao
Śliwki dokładnie myjemy i wycieramy za pomocą suchego ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy pestki. Przekładamy do dużego rondelka i zasypujemy cukrem. Dokładnie mieszamy przez około 5 minut, aby zapobiec przywieraniu. Masę śliwkową gotujemy przez kolejne 20 minut. Dodajemy przesiane kakao do masy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane wlewamy do słoików i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza przez 10 minut. Możemy je stosować zarówno do kanapek, jak i sos do racuchów.

SMACZNEGO!

4 komentarze

  1. Ze śliwek nie robiłam, ale może spróbuję. RObiłam kiedyś jabłkową, była rewelacyjna

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeju, mniam! Muszę koniec skorzystać z przepisu.

    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

ARCHIWUM BLOGA

.
=async defer src="//assets.pinterest.com/js/pinit.js"/script>