Nareszcie gorąco!
Macie ochotę na chłodne i orzeźwiające napoje? Zamiast sięgać po sztuczne napoje z bąbelkami, wybierzcie koktajl, który nawodni, odświeży i będzie super lekki. Bo:
- Trzeba dbać o swoje zdrowie.
- A w upalne dni należy pić dużo wody, bo można się łatwo odwodnić.
Dlatego w polecanym przeze mnie koktajlu nie może zabraknąć arbuza, który w 92% składa się z wody. Być może zawiera niewielką ilość witamin, ale świetnie nawadnia, ma mało kalorii, więc można go jeść bez wyrzeczeń, i zawiera sporo błonnika, więc po zjedzeniu go nie będziemy od razu głodni. Arbuz zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia oraz hamują rozwój komórek nowotworowych i korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Warto go jeść nie tylko w upały, bo regularne spożywanie tego owocu skutecznie obniża ciśnienie krwi i zapobiega zawałowi serca. A i jeszcze jedno... Jedzenie arbuza dobrze wpływa na potencję. ;)
A do arbuza doskonale pasuje mięta. Smakuje z nim doskonale. A w upalne dni warto po nią sięgać, ponieważ działa odświeżająco. Udrażnia drogi oddechowe, odświeża oddech oraz łagodzi problemy żołądkowe. Oprócz tego zawiera żelazo, karoten i inne witaminy. Przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Likwiduje wzdęcia i zaparcia. Po świeżą miętę warto sięgać przy bólach menstruacyjnych i migrenowych. Działa również uspokajająco i koi nerwy.
Koktajl orzeźwiający
- ok 3/4 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę (bez pestek)
- sok z jednej limonki
- garść świeżej mięty
- 4 kostki lodu
- można też dodać trochę rumu lub wody gazowanej
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Pij od razu. SMACZNEGO!
A czy zauważyliście, że latem chętniej sięgamy po napoje z zawartością limonki albo cytryny? Robimy tak ze względu na to, że są kwaśne, a co za tym idzie, szybko i skutecznie gaszą pragnienie oraz orzeźwiają. Limonka ma właściwości wychładzające. Sok z limonki odświeża oddech, oczyszcza organizm, pomaga pozbyć się zgagi i problemów trawiennych. Odkwasza organizm. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Znajdziesz w niej też sporo wapnia, fosforu i potasu. Dlatego proponuję Wam smakową wodę z wykorzystaniem tych właśnie owoców.
Ale nie taką ze sklepu. Bo te wzbogaconych o smak owoców są dosładzane cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym, zawierają znikome ilości naturalnych soków owocowych, a ponadto są pełne substancji konserwujących. Zrobienie własnej wody smakowej jest banalnie proste.
Domowa woda smakowa
Domową wodę smakową przygotujemy, dorzucając do wody mineralnej ulubione dodatki – plasterki cytryny, limonki, pomarańczy, grejpfrutów, ogórków, całe owoce jagodowe (maliny, borówki, truskawki) oraz zioła. Najczęstszym dodatkiem jest mięta, ale warto eksperymentować i dodawać listki rozmarynu, tymianku, melisy, bazylii.
A dla dorosłych mam Margaritę :)
Margarita
Ten meksykański napój zawiera tylko 170 kalorii. Aby go przygotować, potrzebny jest kieliszek tequili, sok z limonki oraz odrobina soli. Podawaj go z lodem.
ZDJĘCIA: portal.abczdrowie.pl
http://creativity-online.com/work/perrier-the-drop/27905 |
SMACZNEGO!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz