niedziela, 28 stycznia 2018

Poznajmy się - wywiad z Arletą Augustyniak, dyplomowaną dietetyk

Brak komentarzy
Wracam do wywiadów z moimi fantastycznymi Czytelnikami. Tym razem, poprosiłam o udzielenie wywiadu Arletę Augustyniak - która od niedawna jest dyplomowanym dietetykiem i edukuje nas w temacie zdrowego odżywiania. Zapraszam do czytania!

  • Arleta, skąd pomysł na zajęcie się dietetyką?
  • Powiem tak: Nie od zawsze marzyłam, że zostanę dietetykiem:). W liceum, będąc na profilu biologiczno-chemicznym przyszło mi na myśl, że zostanę lekarzem stomatologiem. Niestety mimo szczerych chęci sytuacja zmusiła mnie do studiowania w systemie zaocznym. W związku z tym, że biologia i chemia były moimi ulubionymi przedmiotami w szkole średniej- interesowały mnie tylko kierunki z nimi powiązane. I tak zdecydowałam się na studiowanie dietetyki. Po pierwszym semestrze wiedziałam, że właśnie tym chce się zajmować:). Wbrew pozorom okazało się, że dietetyk to nie tylko osoba która ustala dietę-cud dzięki której schudniemy 10 kg w 5 dni, natomiast dietetyk to osoba która może wspierać swoją pracą leczenie poważnych chorób u pacjentów, np. cierpiących na nadciśnienie, cukrzyce, Hashimoto, nadczynność czy niedoczynność tarczycy. Niestety większość chorób jest spowodowana przez niedobory żywieniowe, nadmierny stres oraz spadającą odporność naszego organizmu. Dlatego rolą żywienia jest profilaktyka chorób, wspomaganie leczenia chorób już istniejących oraz minimalizowanie niedoborów żywieniowych. Dlatego dietetyk może wskazać błędy żywieniowe i pomóc je wyeliminować. Czyli może pomóc nam lepiej żyć J A sam fakt, że na swoim przykładzie widzę jak zmienia się moje samopoczucie, wygląd i zdrowie wraz ze zmianą nawyków żywieniowych to wiem, że był to bardzo dobry wybór, a wiedzę którą zdobyłam i nadal zdobywam chciałabym przekazywać innym.
  • Jakie cechy uważasz za kluczowe zawodzie dietetyka?
  • Myślę, ze bardzo ważna jest empatia, zrozumienie drugiego człowieka, ale także komunikatywność oraz umiejętność słuchania. Z drugiej strony trzeba być stanowczym, umieć wyznaczać granicę, być dociekliwym tak aby dzięki przeprowadzonemu wywiadowi żywieniowemu znaleźć przyczyną wszelkich dolegliwości.
  • Co jest największym wyzwaniem w pracy dietetyka?
  • Myślę, że każdy pacjent z którym zaczynamy współprace jest dla nas wyzwaniem. Każdy pacjent jest inny dlatego, potrzebuję innej, indywidualnie dopasowanej do niego diety. Na tę chwilę dla mnie największym wyzwaniem jest przekonanie pacjenta, ze odchudzanie jest to dłuższy proces, który charakteryzuję się przede wszystkim zmianą oraz wypracowaniem zdrowych nawyków żywieniowych już na zawsze, nie tylko na czas "diety":).
  • Jak brzmi Twoje motto?
  • „Nie wystarczy wiedzieć, trzeba też wiedzę stosować. Nie wystarczy chcieć, trzeba też czynić”  - Johann Wolfgang von Goethe.

Co szczególnie poleca Pani Dietetyk?

  • Najcenniejszy owoc: każdy zjedzony owoc dostarcza naszemu organizmowi cennych witamin oraz antyoksydantów. Najlepiej jednak wybierać sezonowe i lokalne owoce. Takie produkty, które naturalnie występują w danej porze roku, zawierają największą ilość witamin, składników mineralnych i substancji biologicznie czynnych. Kupowane wtedy, gdy są już naturalnie dojrzałe i gotowe do spożycia, będą najzdrowszym, najmądrzejszym, ale również najsmaczniejszym wyborem żywieniowym. Wybierając lokalne owoce minimalizujemy straty witamin i składników mineralnych, które zachodzą podczas transportu i przechowywania. Owoce występujące lokalnie i sezonowo są również dobry wyborem dzięki ich cenie.
  • Najzdrowsze warzywo: w przypadku warzyw odpowiem tak samo, każde warzywo dostarcza nam cennych witamin, dlatego bardzo polecam jeść jak najwięcej:). Jednak w miarę możliwości wybierajmy sezonowe, ewentualnie lokalne warzywa.
  • Najzdrowsze do picia: oczywiście woda:)!
  • Na dobry początek dnia: szklanka woda z cytryną i uśmiech:).
  • Na sycący obiad: zupa, rozgrzewająca z dużą ilością warzyw.
  • Na szybką przekąskę: owoc, warzywo bądź moje ulubione- koktajle :) warzywny bądź owocowy
  • Stanowczo odradzam: wszelkiej przetworzonej żywności oraz smażenia potraw na olejach roślinnym.

I jak Wam się podoba wywiad z Arletą? Niby wszystko oczywiste, ale czy na pewno zawsze pamiętamy o odpowiedniej ilości wody lub o koniecznej porcji warzyw czy owoców? Jeśli interesujecie się tematem zdrowego odżywiania, to koniecznie śledźcie mój blog, ponieważ planuję kolejne interesujące wpisy na ten temat, oczywiście we współpracy z Panią Dietetyk :)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

ARCHIWUM BLOGA

.
=async defer src="//assets.pinterest.com/js/pinit.js"/script>