Lubicie awokado? Znacie jego właściwości? To bardzo smaczny i zdrowy owoc. Doskonale wpływa na kondycję skóry i ogólny stan zdrowia. Jest strażnikiem młodości. Mimo, że tłusty - odchudza.
Średniej wielkości owoc ma około 300 kalorii. Nie jest to jednak powód, dla którego masz z niego rezygnować. Wręcz przeciwnie - awokado, mimo, że jest tłuste pozwoli Ci zredukować masę ciała. Tłuszcz jest organizmowi potrzebny do spalania. Ale trzeba ten tłuszcz wybierać z głową. A ten, który zawarty jest w awokado jest bardzo zdrowy.
Średniej wielkości owoc ma około 300 kalorii. Nie jest to jednak powód, dla którego masz z niego rezygnować. Wręcz przeciwnie - awokado, mimo, że jest tłuste pozwoli Ci zredukować masę ciała. Tłuszcz jest organizmowi potrzebny do spalania. Ale trzeba ten tłuszcz wybierać z głową. A ten, który zawarty jest w awokado jest bardzo zdrowy.
Awokado to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera prawie wszystkie rodzaje witamin: A,C, E, K oraz witaminy z grupy B6. Czyli pełna dawka wartości odżywczych. W jednym kawałku tego owocu jest aż 975 g potasu oraz ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i pantotenowy. Zawarte w nim fitosterole pomagają zmniejszyć stany zapalne (związane z bólem stawów, układem pokarmowym, a także odpornością na insulinę). Podsumowując - ten rodzaj tłuszczów może pomóc w regulacji poziomu glukozy we krwi, co z kolei wiąże się z utratą masy ciała i zwiększeniem poziomu energii.
Kwas foliowy, którego w awokado jest bardzo dużo, chroni przed chorobami serca. Jest to ważna wartość odżywcza szczególnie dla kobiet, które są w ciąży. Witamina E również odpowiada za zdrowie naszego serca, ale również pomaga spalać nadmiar tłuszczu. Mimo, że awokado jest dość miękkie, zawiera dużo błonnika, który poprawia naszą przemianę materii, reguluje poziom złego cholesterolu oraz sprawia, że na dłużej czujemy się najedzeni.
Dodawaj połowę owocu do sałatek - będziesz zdrowsza, piekniejsza (bo tłuszcze zawarte w awokado doskonale wpływają na stan skóry i włosów) pełna energii, a walka z dodatkowymi centymetrami w talii będzie skuteczniejsza.
Awokado powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej do czasu aż nie dojrzeje. Później należy je schować do lodówki. Dodatkowo powinno się znajdować w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie dochodziło do żadnych nieporządnych reakcji z tlenem.
SMACZNEGO!
Zapraszam Was na jeden z moich ulubionych blogów kulinarnych - Kwestia Smaku - po wiele przepisów na dania z awokado :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz